Lokal gastronomiczny podzielmy na takie strefy: bar, kuchnia, sala i zaplecze. Wyposażeniem baru będzie terminal POS wraz z dedykowanym oprogramowaniem sprzedaży. Sprzedaż jest rejestrowana na drukarce fiskalnej. Drukarka służy do drukowania faktur na życzenie klienta. Może ona także służyć do drukowania raportów. Czytnik kodów kreskowych usprawni sprzedaż towarów o zdefiniowanym kodzie kreskowym. Terminal kart płatniczych pozwoli na bezgotówkowe rozliczenie transakcji.

Drukarka zamówień w kuchni drukuje wykaz potraw, jakie w  danej chwili należy przygotować. Powstaje on na podstawie zawartości rachunku definiowanego na terminalu POS przy barze lub zdalnym bonowniku, którego używa kelner, w trakcie składania zamówienia przez klienta przy stoliku. W tym drugim przypadku zasadne jest także używanie drukarki zamówień przy barze dla towarów wydawanych z baru.

Zestaw komputerowy na zapleczu służy do wprowadzania dokumentów zakupu, jeśli wymaga tego organizacja pracy – przesuwania towarów do odpowiedniego magazynu (bar, kuchnia) i rozliczania stanów magazynowych towarów. Tu także pomocny będzie czytnik kodów kreskowych i drukarka dokumentów.

systemy-gastronomia2